Национално бюро на българските автомобилни застрахователи

Сдружение „Национално бюро на българските автомобилни застрахователи” се присъедини към Европейската Харта за Пътна Безопасност

На 22-ри февруари 2011 г. в Гранд Хотел София Председателят на Сдружение „Национално бюро на българските автомобилни застрахователи” – Г-н Атанас Табов подписа от името на сдружението Европейската Харта за Пътна Безопасност в присъствието на г-н Александър Цветков – министър на Транспорта, Информационните технологии и Съобщенията на Република България, г-жа Дора Крумова от Представителството на Европейската Комисия в България и г-жа Мартин Айткен, координатор на Европейската Харта за Пътна Безопасност.

През 2004 г. Европейската Комисия, чрез генералната дирекция за Енергия и Транспорт, поде мащабна инициатива: Европейска Харта за пътна безопасност. Така през 2004 г. е създадена Европейската Харта за Пътна Безопасност като част от мерките за борба с войната по пътищата и с амбициозната цел да намали наполовина жертвите на пътнотранспортни произшествия в Европа. Хартата обединява компании, държавни власти и гражданското общество, предоставяйки им уникалната възможност да предприемат конкретни действия за намаляването на броя на жертвите по пътищата, да споделят своите идеи и успешните си практики. Към януари 2011 г., над 2 000 фирми и асоциации от различни величини и страни членки вече са подписали хартата и са се заели да изпълняват поетите ангажименти чрез намиране на конкретни решения на проблемите свързани с пътната безопасност, с които се сблъскват в своето ежедневие.

Тези действия на практика свидетелстват за европейската креативност и енергичност, целят да направят пътищата по-сигурни и привличат все повече участници.

Годишната статистика за 2009 г. сочи, че по българските пътища на всеки един милион жители 118 загиват. Въпреки че България прави позитивни стъпки в борбата с големия брой жертви на катастрофи, за периода от 2001 г. до 2009 г. смъртните случаи на пътя са намалели само с 11%, което е почти наполовина по-ниско от средното европейско ниво.

Ето защо непрекъснати усилия продължават да бъдат необходими. Между 2007 г. и 2010 г., в България хартата подписаха 38 участника. 13 от тях подновиха ангажиментите си на тазгодишната церемония. Заедно с новите подписали ще има общо 65 български организации – асоциации, големи компании, малки и средни предприятия и държавни власти – които демонстрират сериозно поети ангажименти към подобряването на пътната безопасност в страната.
  • Алтернативен текст

English

Адрес:
1000 София,
ул.„Граф Игнатиев“ 2, ет.2
Tелефон:
(02) 981 11 03
Факс:
(02) 981 10 73
Ел. поща:
ins@nbbaz.bg

Помощни страници

© НББАЗ 2015. Всички права запазени

Дизайн и развитие „Би Ес Ейч“