Национално бюро на българските автомобилни застрахователи

С автомобил с чужд регистрационен номер

При пътно-транспортно произшествие в България по вина на автомобил с чужд регистрационен номер.

 

По вина на автомобил с регистрационен номер от държава членка на ЕИП, Швейцария, Сърбия или Андора:

- повикайте пътна полиция
- вземете протокол за ПТП
- отбележете си датата на ПТП-то
- регистрационния номер на виновния автомобил
- номера на застраховката „Гражданска отговорност” и държавата от която е издадена. При възможност копие от същата или името на застрахователя.
- марка и модел на виновния автомобил

В случай, че имате информация за името на застрахователя на виновния автомобил потърсете неговия кореспондент за България. Ако намерите номиниран кореспондент направо се обърнете към него. Обърнете се към най-близкия клон на компанията кореспондент.

Ако не намерите кореспондент на застрахователя на виновния автомобил се обърнете направо към Национално Бюро на Българските Автомобилни Застрахователи.

По вина на автомобил с регистрационен номер от трета държава членка на системата "Зелена карта":

- повикайте пътна полиция
- вземете протокол за ПТП
- отбележете си датата на ПТП-то, регистрационния номер на виновния автомобил, номера на застраховката „Зелена карта” и държавата от която е издадена. При възможност копие от същата или името на застрахователя.
- марка и модел на виновния автомобил

В случай, че имате информация за името на застрахователя на виновния автомобил потърсете неговия кореспондент. Ако намерите номиниран кореспондент направо се обърнете към него. Обърнете се към най-близкия клон на компанията кореспондент.

Ако не намерите кореспондент на застрахователя на виновния автомобил се обърнете направо към Национално Бюро на Българските Автомобилни Застрахователи

В случай, че виновния автомобил е застрахован с Гранична застраховка издадена от държава членка следвайте същите указания. Ако Граничната застраховка е издадена от българска застрахователна компания се обърнете директно към най-близкия офис на същата.

При ПТП в чужбина по вина на автомобил с чужд регистрационен номер.

 

В държава членка на ЕИП, Швейцария или Андора:

- повикайте пътна полиция
- вземете протокол за ПТП
- ако в държавата не се изисква задължителна полицейска намеса попълнете двустранен протокол за ПТП / връзка към вид на двустранния протокол/
- отбележете си датата на ПТП-то, регистрационния номер на виновния автомобил, номера на застраховката „Гражданска отговорност” и държавата от която е издадена. При възможност копие от същата или името на застрахователя.
- марка и модел на виновния автомобил
- изискайте задължително подпис на виновния водач

В случай, че имате време намерете най-близкия офис на компанията на виновния водач и предявете претенцията си направо към нея.
В случай, че се налага да се приберете в България и това е възможно, потърсете представителя на компанията за България на застрахователя на виновния водач. Предявете претенцията си направо към нея.

Ако не можете да идентифицирате застрахователя на виновния водач – обърнете се към Информационен център към Гаранционен фонд за допълнително разследване.

English

Адрес:
1000 София,
ул.„Граф Игнатиев“ 2, ет.2
Tелефон:
(02) 981 11 03
Факс:
(02) 981 10 73
Ел. поща:
ins@nbbaz.bg

Помощни страници

© НББАЗ 2015. Всички права запазени

Дизайн и развитие „Би Ес Ейч“